IT Vijesti

VIDI RSS

 • Stiže Samsungov EVO SSD s 4 TB

  Samsung je najavio lansiranje novih 870 EVO SSD diskova, koji dolaze s kapacitetima do 4 TB.

  Novi 2,5-inčni SSD podržava SATA 6 Gbps sučelje i dostupan je s različitim kapacitetima pohrane, od 250 GB do 4 TB, a prema službenim specifikacijama, nudi sekvencionalne brzine čitanja podataka do 560 MB/s, odnosno čitanja do 530 MB/s.

  Novi SSD-ovi će prvo krenuti u prodaju u SAD-u, gdje će se osnovna inačica od 25 GB prodavati po cijeni od 49,99 američkih dolara, model od 500 GB za 79,99 dolara, od 1 TB za 139,99 dolara, od 2 TB za 269,99 dolara, dok će SSD od 4 TB koštati 529,99 dolara.

  Samsung kaže da 870 EVO  SSD-ovi donose 30% poboljšanja u performansama u odnosu na seriju 860 EVO.


 • Telegram: Najveća migracija s What...

  Promjena politike privatnosti koju je uveo Facebook u WhatsApp, zbog koje korisnici moraju pristati na nove uvjete koji omogućuju dijeljenje nekih njihovih podataka s najvećom društvenom mrežom, izazvala je val prosvjeda, a to su odmah iskoristili najveći konkurenti.

  Nakon što je Viber otvoreno pozvao korisnike WhatsAppa da prijeđu na njegov servis, sada to slično čini i Telegram, čiji je osnivač Pavel Durov izjavio da je u posljednjih nekoliko dana došlo do najveće migracije korisnika WhatsAppa u povijesti.

  Telegram je na početku godine ostvario brojku od 500 milijuna aktivnih korisnika, a Durov kaže da je broj novoaktiviranih računa u posljednjih nekoliko dana toliko povećan da, kako kaže, "možda svjedočimo o najvećoj digitalnoj migraciji u ljudskoj povijesti". 

  U svom postu Durov se osvrnuo i na to što Telegram koriste i brojni svjetski politički vođe, uključujući predsjednike Meksika, Francuske, Brazila, Turske, Singapura, Ukrajine, Uzbekistana, Tajvana, Etiopije i Izraela.

  "Za razliku od drugih mreža, Telegram ne koristi netransparentne algoritme da odluči hoće li pretplatnik vidjeti sadržaj na koji se pretplatio ili ne. Uklanjanjem manipulativnih algoritama koji su postali sinonim za tehnološke platforme iz 2010-ih, Telegramovi kanali vraćaju transparentnost i integritet u javnu 'jedan-prema-više' komunikaciju", navodi Durov.

  Nedavno je i Elon Musk savjetovao svoje followere da prijeđu na Signal, koji je također zabilježio veliki rast novih korisnika u posljednjih nekoliko tjedana.

  Pod pritiskom javnosti, medija i konkurenata, WhatsApp je već objavio odgodu primjene novih pravila na 3 mjeseca, jer kako kaže, "želi svima pružiti dovoljno vremena da razumiju što se mijenja". Također navodi da nova pravila neće utjecati na korisnike, jer se njihovi podaci neće dijeliti s Facebookom ili "trećim stranama", obzirom da se nova politika odnosi samo na poslovne subjekte.


 • VIDEO: Kreiranje AI inačice Youtub...

  Današnji DeepFake video filmovi koji omogućuju video montaže u kojima se poznate ličnosti nalaze u čudnim situacijama i govore stvari koje nisu doista rekle, već su postali uobičajena stvar na internetu i društvenim mrežama.

  Kvaliteta tih uradaka uvelike ovisi o softveru umjetne inteligencije koji se koristi i postprodukciji koja omogućuje doradu i ispravljanje grešaka, pa se uvelike razlikuju deepfakeovi koje rade obični korisnici na internetu, znanstvenici i oni koje izrađuju profesionalni studiji za izradu specijalnih efekata, koji na to troše velike količine vremena, ljudskih resursa, tehničke opreme i novca.

  YouTuber Tom Scott želi vidjeti je li moguće napraviti uvjerljivu digitalnu ličnost s ograničenim budžetom od samo 100 dolara, pa je izazvao neuroznanstvenicu Jordan Harrod da napravi njegovog digitalnog dvojnika. Ona je pomoću GPT-3 OpenAI softvera uspjela napraviti DeepFake inačicu koja je omogućila Scottu naraciju, no vrlo lako se uočava da se radi o lažnjaku, kao što možete vidjeti u ovom videu.

   

  Harrod je iskoristila ovaj izazov da istraži napredak u DeepFake tehnologiji, opasnosti koje donosi i alate koji se razvijaju kako biste u budućnosti mogli prepoznati lažne ličnosti u video filmovima na Youtubeu i u medijima.  


PDF Ispis E-mail

Dobrodošli na stranice BORG-a!

 

Borg d.o.o. pruža usluge iz područja integracije i implementacije informacijskih tehnologija. Naš stručni tim ima znanje i iskustvo koje jamči uspješnu implementaciju Vaših projekata, u sklopu kojih radimo:

 •  Procjenu postojećeg stanja IT sustava i poslovnih aplikacija.
 •  Analizu infrastrukturnih potreba.
 •  Planiranje i vođenje projekata.
 •  Dizajn i implementaciju mreže.
 •  Analizu performansi i podešavanje novog sustava.
Po uspješno završenoj implementaciji projekta korisnik se kontinuirano prati kroz jamstvene servisne usluge i kroz ugovorene razine podrške IT sustavu. Neovisno o veličini tvrtke i kompleksnosti Informacijskog sustava potrebno je slijediti standardne procedure, odnosno poštivati pravila struke. Samo takav pristup jamči korisniku mogućnost implementacije novih tehnologija, te zaštitu prethodnih investicija u opremu i znanje uposlenih.
 
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Stumbleupon Google Bookmarks RSS Feed 
RocketTheme Joomla Templates