IT Vijesti

VIDI RSS

 • VIDEO: 3D printani najmanji remorke...

  Fizičari sa Sveučilišta Leiden u Nizozemskoj, pomoću Nanoscribe 3D microprintera, izradili su maketu najmanjeg brodića remorkera na svijetu, koji je dugačak samo 30 mikrona, što je za trećinu manje od debljine vlasi ljudske kose i šest puta veće od stanice bakterije.

  Brodić nije samo mali, već je fascinantno detaljan s otvorenom kabinom koja sadrži delikatnu geometriju, a konačni cilj projekta je dobiti već uvid u kretanje bakterija i spermija kroz tekućine.  

  Kako bi 3D isprintali tako mali objekt, znanstvenici su koristili komercijalni 3D micoprinter koji funkcionira pomoću sustava poznatog kao 2PP , odnosno dvoprotonska polimerizacija, kao što možete vidjeti na primjeru 3D printanja mikro svemirskog broda u ovom videu.

  3D isprinti se izrađuju unutar kapljica s materijalom koji se kruti u fokalnim točkama ekstremno preciznih lasera.

  "Pokretanjem lasera kroz kapljicu na kontrolirani način, možemo stvoriti oblik plivača kakav god želimo", izjavila je znanstvenica Daniela Kraft. "Obzirom da se printa unutar kapljice i da printamo sloj po sloj, možemo u isprintu ostaviti prazne prostore (u ovom slučaju otvorena kabina remorkera)".   

  Printanje na nanoskali

  Znanstvenici priznaju da su remorker izradili iz zabave, no također su izradili objekte koji imaju veće znanstvene svrhe, uključujući spirale manje od 5 mikrona u promjeru. Praćenjem kretanja mogli su pratiti brzine i putanje različitih vrsta čestica.

  Kažu da im ova tehnika 3D printanja otvara vrata ka stvaranju specifičnih oblika s ciljem emuliranja bioloških "mikroplivača" ili optimiziranja njihovog kretanja kroz fluide.

  "Osim toga, ovo će nam omogućiti već kontrolu i dizajn ponašanja umjetnih mikroplivača, što će biti korisno za terapeutsku dijagnostiku i dostavu lijekova", navodi se u znanstvenom radu koji možete pronaći na ovoj poveznici.


 • LG Tone Free antivirusne slušalice...

  LG-eve najnovije Tone Free FN7 bežične "in-ear" slušalice, osim kutije za punjenje s UV zračenjem koje ubija sve viruse i bakterije, dobile su još jednu zanimljivu i možda važniju značajku, sustav za aktivno poništavanje pozadinske buke.

  Svaka slušalica posjeduje 3 mikrofona koji prate i poništavaju zvučne valove iz svih smjerova, što vam omogućuje uživanje u slušanju glazbe bez povećanja jačine. 

  Dizajn je sličan FN6 modelu, uključujući navoje koji omogućuju čvršće brtvljenje uha za maksimalno smanjenje pasivnog zvuka, pa LG tvrdi da će slušalice gotovo u potpunosti neutralizirati sve pozadinske zvukove.

  Slušalice ujedno dolaze i sa sustavom za procesiranje signala tvrtke Meridian Audio koji omogućuje "iskustvo razglasa pozornice i visoku čistoću vokala", a postavke  ekvilizacije se mogu podesiti putem LG-eve Tone Free aplikacije za Android i iOS uređaje.

  FN7 slušalice kreću prvo u prodaju u Južnoj Koreji, po cijeni od 219.00 wona (cca 1.236 kn), a u 4. kvartalu ove godine bi trebale postati globalno dostupne.


 • AI otkriva nove kratere na Marsu

  Inovativni NASA-in AI alat razvijen od strane znanstvenika NASA JPL-a (Jet Propulsion Laboratory), pomogao je u otkrivanju klastera kratera na Marsu koji su nastali tijekom proteklog desetljeća.

  Novi algoritam strojnog učenja za klasificiranje kratera na Marsu koristi se za prepoznavanje prije nepoznatih kratera na crvenom planetu, a "nahranjen" je s više od 112.000 slika koje je snimila Context Kamera na NASA Mars Reconnaissance Orbiteru (MRO). Program je dizajniran da skenira fotografije fotografija s promjenama na površini Marsa koje ukazuju na nove kratere. U konkretnom slučaju koji možete vidjeti na slici gore, AI je otkrio kratere koji su od udara meteora nastali između ožujka 2010. i svibnja 2012. godine.

  PIA24091_hires

  NASA kaže kako je jako teško uočiti sitne promjene na fotografijama Marsa, jer to od znanstvenika traži na višesatno svakodnevno proučavanje slika koje su snimili orbiteri poput MRO-a, pa im novi algoritam omogućuje veliku uštedu vremena, dok ujedno omogućuje otkrivanje još više novih kratera na crvenom planetu.  

  Znanstvenici vjeruju da će ovaj AI sustav biti koristan i budućim orbiterima, te će omogućiti kompletniju spoznaju o učestalosti udara meteora na Marsu.


PDF Ispis E-mail

Dobrodošli na stranice BORG-a!

 

Borg d.o.o. pruža usluge iz područja integracije i implementacije informacijskih tehnologija. Naš stručni tim ima znanje i iskustvo koje jamči uspješnu implementaciju Vaših projekata, u sklopu kojih radimo:

 •  Procjenu postojećeg stanja IT sustava i poslovnih aplikacija.
 •  Analizu infrastrukturnih potreba.
 •  Planiranje i vođenje projekata.
 •  Dizajn i implementaciju mreže.
 •  Analizu performansi i podešavanje novog sustava.
Po uspješno završenoj implementaciji projekta korisnik se kontinuirano prati kroz jamstvene servisne usluge i kroz ugovorene razine podrške IT sustavu. Neovisno o veličini tvrtke i kompleksnosti Informacijskog sustava potrebno je slijediti standardne procedure, odnosno poštivati pravila struke. Samo takav pristup jamči korisniku mogućnost implementacije novih tehnologija, te zaštitu prethodnih investicija u opremu i znanje uposlenih.
 
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Stumbleupon Google Bookmarks RSS Feed 
RocketTheme Joomla Templates