IT Vijesti

VIDI RSS

 • Lockheed Martin i Blue Origin grade...

  Nuklearna termalna propulzija (NTP) mogla bi postati ključni pogonski sustav budućih letjelica koje će dovesti ljude na Mars. Sustav koji se temelji na transferu topline iz nuklearnog reaktora na tekuće gorivo za stvaranje potiska, omogućuje dvostruku učinkovitost u odnosu na kemijske rakete.

  Kako bi ubrzala razvoj NTP tehnologije, američka vojna znanstvena agencija DARPA odbrala je 3 kompanije koje bi trebale izgraditi i demonstrirati nuklearnu propulziju na letjelici iznad niže Zemljine orbite do 2025. godine, a tu je zadaću povjerila kompanijama Blue Origin, Lockheed Martin i General Atomics.

  U sljedećih 18 mjeseci prve faze DRACO programa (Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations), tvrtke će se podijeliti na dva područja.

  Bezosov Blue Origin i Lockheed Martin će se baviti razvojem letjelice koja će imati sposobnost manevriranja u cislunarnom području (između Zemlje i Mjeseca), za čiji razvoj će dobiti 2,5, odnosno 2,9 milijuna dolara, dok će DARPA General Atomicsu dati 22 milijuna za razvoj svemirskog nuklearnog reaktora.


 • AI hrvatskog Microblinka brži od A...

  Hrvatska tvrtka Microblink, koja se bavi razvojem rješenja temeljenih na računalnom vidu i umjetnoj inteligenciji, izdala je priopćenje u kojem navodi kako ulazi u novu fazu razvoja u kojoj će dodatno ubrzati razvoj svoje napredne AI platforme za računalni vid, kao i komercijalizaciju postojećih i novih proizvoda za čitav niz industrija, s ciljem udvostručenja prihoda u narednim godinama.

  Za realizaciju ambicioznih planova iz Microblinka najavljuju i udvostručenje broja stručnjaka. Kompanija trenutno ima 111 stalno zaposlenih, a samo prošle godine pridružilo im se više od 50 novih ljudi. Nastavit će kontinuirano pojačavati tim za umjetnu inteligenciju, koji je trenutno sa 70 ljudi među najjačima u Europi, a nove zaposlenike tražit će i u ostalim dijelovima kompanije. Najveći dio zapošljavanja odnosi se na ured u Zagrebu, koji će ostati glavni razvojni centar za AI tehnologiju, a u širenju na globalnom tržištu oslanjaju se i na ured u New Yorku.

  ”Microblink je danas u poziciji da ima globalno konkurentne proizvode, vrhunsku platformu koja nam omogućuje razvoj novih proizvoda i skaliranje poslovanja, imamo razvojni tim za AI koji je među najboljima u svijetu i odličnu poziciju za razmjenu znanja među timovima koji rade i u Hrvatskoj i u New Yorku. To nam daje za pravo da budemo jako ambiciozni u svojim planovima”, izjavio je Igor Strejček, direktor Microblinka za Hrvatsku i globalni potpredsjednik za operativne poslove.

  Igor Strejček, direktor Microblinka za Hrvatsku i globalni potpredsjednik za operativne poslove

  Microblinkovi proizvodi su postali industrijski standard za digitalizaciju raznih vrsta osobnih dokumenata i automatiziranje unošenja podataka u čitavom nizu industrija, a ključni su partner za financijsku industriju i telekome diljem svijeta. Broj klijenata brzo raste, a Microblinkove proizvode svakodnevno koriste milijuni ljudi.

  Temelj uspjeha kompanije je napredna AI platforma koja je u potpunosti razvijena u Hrvatskoj, a čije komponente na raznim testiranjima pokazuju da su najbolje na svijetu. Jedna od komponenti AI platforme je i izvođenje neuronskih mreža na mobilnom uređaju, a Microblinkova taj proces izvodi 50 posto brže od sličnih platformi najvećih globalnih kompanija poput Applea i Googlea.

  ”Mi smo od početka AI platformu razvijali za mobilne uređaje, a već 2012. smo imali tim za strojno učenje koji se fokusirao na to kako najbolje iskoristiti kamere na pametnim telefonima, povrh pukog fotografiranja. Duboke neuronske mreže smo direktno na mobilnim uređajima počeli koristiti 2015., u vrijeme dok su ostali tu tehnologiju koristili na velikim serverima. U mnogo toga smo bili među prvima na svijetu, što nam je i omogućilo sadašnju poziciju da smo zaista korak ispred globalne konkurencije”, izjavio je Jurica Cerovec, globalni izvršni direktor Microblinka za tehnologiju.

  Jurica Cerovec, globalni izvršni direktor Microblinka za tehnologiju

  U Microblinku potencijal svoje AI platforme vide u bržem razvoju novih proizvoda za industrije koje se ubrzano digitaliziraju. Cilj je isporuku proizvoda skratiti s nekoliko mjeseci koliko im je potrebno sada, na svega nekoliko tjedana, što će Microblinku omogućiti dodatnu prednost na tržištu. Također, veliku priliku vide u potvrdi vjerodostojnosti dokumenata i pojednostavljenju procesa potvrde identiteta na daljinu, čime se u potpunosti uklanja potreba fizičkog kontakta korisnika i pružatelja neke usluge. Microblinkova tehnologija će pritom omogućiti zaštitu privatnosti na način da podaci u svakom trenutku ostanu samo na mobitelu korisnika.


 • VIDEO: Infobip kupio developersku S...

  Uspješna hrvatska tvrtka Infobip koja je prema godišnjim ROCCO izvještajima 4 puta za redom proglašavana najboljim pružateljem A2P SMS usluga na svijetu, nakon preuzimanja konkurentske američke tvrtke OpenMarket za 300 milijuna dolara, kupila je jedan hrvatski biznis, najveću developersku konferenciju u jugoistočnoj Europi, splitski Shift.

  Ideja Infobipa je da od Shifta stvori najveću developersku konferenciju na svijetu, pa će konferenciju koja će od sada nositi naziv Infobip Shift, proširiti svijetom, prvo na SAD, pa zatim Latinsku Ameriku i na kraju na Jugoistočnu Aziju.

  Ukoliko to epidemiološka situacija dozvoli, prva konferencija pod tim nazivom trebala bi se održati u rujnu ove godine u splitskoj Spaladium Areni.

  Nakon akvizicije, Ivan Burazin, osnivač i CEO Shifta, postat će član Uprave za developersko iskustvo (Chief Developer Experience Officer) u Infobipu.

  Izabel Jelenić, suosnivač i tehnički direktor Infobipa, vjeruje da će akvizicija između ostaloga omogućiti nove ekspertize i poslovne mogućnosti u području organizacije tehnoloških konferencija, kao što možete vidjeti u ovom videu.

  Ukoliko se dvodnevna konferencija ove godine održi u fizičkom obliku, Burazin i Jelenić očekuju da će se u rujnu u Splitu okupiti više od 3.000 vrhunskih developera iz čitavog svijeta.


PDF Ispis E-mail

Dobrodošli na stranice BORG-a!

 

Borg d.o.o. pruža usluge iz područja integracije i implementacije informacijskih tehnologija. Naš stručni tim ima znanje i iskustvo koje jamči uspješnu implementaciju Vaših projekata, u sklopu kojih radimo:

 •  Procjenu postojećeg stanja IT sustava i poslovnih aplikacija.
 •  Analizu infrastrukturnih potreba.
 •  Planiranje i vođenje projekata.
 •  Dizajn i implementaciju mreže.
 •  Analizu performansi i podešavanje novog sustava.
Po uspješno završenoj implementaciji projekta korisnik se kontinuirano prati kroz jamstvene servisne usluge i kroz ugovorene razine podrške IT sustavu. Neovisno o veličini tvrtke i kompleksnosti Informacijskog sustava potrebno je slijediti standardne procedure, odnosno poštivati pravila struke. Samo takav pristup jamči korisniku mogućnost implementacije novih tehnologija, te zaštitu prethodnih investicija u opremu i znanje uposlenih.
 
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Stumbleupon Google Bookmarks RSS Feed 
RocketTheme Joomla Templates