IT Vijesti

VIDI RSS

 • VIDEO: Nissan testira pogon za japa...

  Nissan surađuje s japanskom svemirskom agencijom JAXA na razvoju upravljačkog sustava za pogon mjesečevog rovera, koji predstavlja evaluaciju sustava korištenih za električni automobil Nissan Leaf.

  Konkretno se radi o upravljačkom sustavu e-4ORCE  za svaki pojedinačni kotač koji će se naći i u Ariya električnom crossoveru koji bi trebao stići na tržište 2022. godine, a japanskom mjesečevom roveru će omogućiti da se može izvući iz svakog terena na Mjesecu ukoliko negdje zapne.

  preuzmi (1)

  Kako bi testirali e-4ORCE sustav inženjeri Nissana i JAXA-e za njega su na poligonu izradili različite terene koji simuliraju razne konfiguracije tla na Mjesecu, a među tehnologijama koje testiraju je i mogućnost minimalnog okretanja svakog kotača kako se rover ne bi ukopao i zapeo, kao što možete vidjeti u ovom videu.

  Što se tiče drugih sustava koje razvijaju za rover, JAXA i Nissan ne žele iznositi nikakve detalje, no Toshiyuki Nakajima iz Nissanovog Odjela za napredno inženjerstvo vozila kaže da će sve stvari koje rade za Mjesec svoju primjenu naći na Zemlji.

  JAXA osim s Nissanom, na mjesečevim vozilima surađuje s Hondom i Toyotom kako bi pripremila tehnologije za misije na Mjesecu, što znači da bi se e-4ORCE tehnologija jednog dana mogla naći i u vozilima koja će na Mjesecu prevoziti ljude.


 • Konferencija HGK o Hrvatskoj startu...

  Hrvatska IT industrija u više je navrata pokazala svoju otpornost na gospodarske krize, a svoju vitalnost dokazuje i u pandemijskim okolnostima. Ubrzana digitalna transformacija gospodarstva i društva u 2020. godini, potvrdila je kako je upravo IT ključna industrija današnjice, koja ne samo da potiče i osigurava razvoj svih drugih gospodarskih grana, već je i generator inovacija i radnih mjesta visoke dodane vrijednosti.  Stoga Hrvatska gospodarska komora i ove godine organizira konferenciju IT industrija kao pokretač rasta i razvoja, koja će biti održana u utorak, 7. prosinca, u 10 sati, u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema, Nova ves 17 u Zagrebu.

  Na konferenciji će biti predstavljena Analiza hrvatske IT industrije koju Udruženje za informacijske tehnologije HGK sada već tradicionalno priprema s ciljem kvalitetne procjene potreba i potencijala IT sektora prema kategorijama tvrtki i lokalnim specifičnostima. Analiza je ujedno i preduvjet za stvaranje konkretnog i održivog plana razvoja IT industrije u budućnosti.

  Poseban fokus bit će stavljen na startup scenu kojoj je u sklopu konferencije posvećen panel Viva Las Vegas: Od lokalne zvijezde do globalnog startup-a. Panel će moderirati urednik časopisa Bug Dragan Petric, a razgovarat će s tvrtkama koje će svoja inovativna rješenja predstaviti na najvećem sajmu potrošačke tehnologije - CES-u u Las Vegasu, u siječnju 2022. Na konferenciji će biti predstavljeni i rezultati pilot ankete o startup okolini u Hrvatskoj koja, između ostalog, otkriva kako su najveći izazovi mladim IT-evcima financiranje, ekonomsko okruženje i nepredvidivost tržišta.

  Drugi panel posvećen je prognozama za budućnost sektora u 2022. i 2023. godini, a kao gost predavač pojavit će se i Julian David, potpredsjednik udruge DIGITALEUROPE i direktor udruženja za trgovinu tehnologijom techUK.  

  Krajnji cilj konferencije je povezati poduzetnike i nadležne institucije kako bi zajedničkim snagama došli do najboljih praksi za podizanje konkurentnosti čitavoga gospodarstva te utvrdili potrebne preduvjete za ostvarenje tog cilja.

  Tvrtke okupljene u Udruženju za IT Hrvatske gospodarske komore ističu da bi uvrštenje nove vertikale Digitalno i kreativno društvo unutar Strategije pametne specijalizacije (S3) bilo veliki poticaj za zaokret IT-a od servisne industrije prema industriji proizvoda visoke dodane vrijednosti. Hrvatska treba slijediti primjer ostalih zemalja EU i staviti digitalno društvo i ekonomiju kao jedan od prioriteta S3 strategije te time ubrzati proces digitalne transformacije cijelog gospodarstva. Tu su i snažnije uključivanje privatnog sektora u znanstveno-istraživačke projekte (IRI), kvalitetni nacionalni plan digitalne transformacije te kvalitetan nadzor IT projekata državne uprave.

  Organizator konferencije je Hrvatska gospodarska komora uz pokroviteljstvo Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

  Konferencija će biti održana u hibridnom obliku, a za sudjelovanje se možete prijaviti OVDJE.  


 • Tesla prodaje dječje Cyberquadove

  Nakon Cyberwhistle zviždaljke koja je već razgrabljena iz online storea, Tesla je u prodaju lansirao novi proizvod, Cyberquad, kojeg možete kupiti za 1.900 dolara.

  Na žalost, ne radi se o ATV-u koji je prikazan na predstavljanju Cybertrucka prije par godina, već o quadu namijenjenom djeci.

  Električni ATV na četiri kotača pogoni litij-ionska baterija koja mu omogućuje 24 km vožnje, a vaši klinci na njemu mogu juriti maksimalnom brzinom do 16 km/h.

  1714748-00-A_2

  Cyberquad ima šasiju od punog čelika, sjedala s jastučićem, prilagodljivu suspenziju i LED svjetla, a kompletnim dizajnom podsjeća na veliki ATV koji tek treba biti lansiran.

  U Teslinom online dućanu kažu da ćete nakon narudžbe čekati između 2 i 4 tjedna na isporuku, što znači da biste ga mogli dobiti do Božića ako se požurite s predbilježbom.


PDF Ispis E-mail

Dobrodošli na stranice BORG-a!

 

Borg d.o.o. pruža usluge iz područja integracije i implementacije informacijskih tehnologija. Naš stručni tim ima znanje i iskustvo koje jamči uspješnu implementaciju Vaših projekata, u sklopu kojih radimo:

 •  Procjenu postojećeg stanja IT sustava i poslovnih aplikacija.
 •  Analizu infrastrukturnih potreba.
 •  Planiranje i vođenje projekata.
 •  Dizajn i implementaciju mreže.
 •  Analizu performansi i podešavanje novog sustava.
Po uspješno završenoj implementaciji projekta korisnik se kontinuirano prati kroz jamstvene servisne usluge i kroz ugovorene razine podrške IT sustavu. Neovisno o veličini tvrtke i kompleksnosti Informacijskog sustava potrebno je slijediti standardne procedure, odnosno poštivati pravila struke. Samo takav pristup jamči korisniku mogućnost implementacije novih tehnologija, te zaštitu prethodnih investicija u opremu i znanje uposlenih.
 
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Stumbleupon Google Bookmarks RSS Feed 
RocketTheme Joomla Templates