IT Vijesti

VIDI RSS

 • Dominik Cvetkovski o AI alatima za ...

  O utjecaju umjetne inteligencije na razvoj videoigara razgovarali smo s glavnim izvršnim direktorom studija Aniq Dominikom Cvetkovskim. Evo što naš game development guru kaže o ovoj temi.

  VIDI: Što mislite o AI alatima kao što su NVIDIA Avatar Cloud Engine (ACE) koji bi trebali učiniti NPC likove inteligentnijima i koristite li taj ili sličan alat u svome radu?

  Dominik Cvetkovski: Mislim da su potencijalno dobra stvar. Istina je da AI ne može uvijek adekvatno zamijeniti specifične, autorski kreirane dijaloge i humor koji scenaristi mogu integrirati u NPC-eve, posebice kada su u pitanju specifični stilovi humora i karakterizacije kao što su prisutni u igrama poput GTA [Grand Theft Auto] ili Saints Row, ali za većinu osnovnih stvari su u redu.

  U kontekstu našeg trenutnog projekta, „Project Thread“, koristimo sličan sustav za generiranje dijaloga između igrača i NPC-a, ali s unesenim promptovima kako bi komunikacija bila pravilnija s ljudima s autizmom.

  VIDI: Kakvi sve slični alati tome postoje i koliko se to uopće koristi na tržištu?

  Dominik Cvetkovski: Stvarno nisam siguran. Kao što su kripto i blockchain [tehnologije] bile prije tri godine, sve je sad AI. Stoga mislim da je samo nekoliko njih pravih, dok se svi ostali furaju na taj neki val AI-a.

  VIDI: Postoje li neke kvalitetne alternative ovom alatu tvrtke NVIDIA?

  Dominik Cvetkovski: Postoje [određene] kombinacije, ali ništa nije 1/1 [alternativa]. Neke slične odlike imaju Reallusion i u nekim dodirnim crtama iClone. Za više ne znam, ali nisam ni istraživao.

  VIDI: Kako takvi alati utječu na Vaš svakodnevni posao? Ubrzavaju li rad ili jednostavno povećavaju broj opcija koje NPC može raditi u interakciji s glavnim likom igre?

  Dominik Cvetkovski: Mislim da proširuju priču, naravno, ovisno o igri. Ako pričamo o RPG vrsti igara, onda bi tu ovakav AI bio koristan za olakšati, ubrzati i proširiti kvalitetu razgovora s NPC-em koji je tu za side questove. No i dalje što se tiče glavne priče, teško da se tu može s ovime doprinijeti [bez utjecaja na njenu kvalitetu]. U glavnoj priči ipak pratiš „priču“, a ne AI odgovore koji bi realno nakon što pet ili šest popularnih igara iskoristi to postali očiti.


 • Starlink Mini vam može stati u ruk...

  Korisnici Starlink interneta u SAD-u počeli su dobivati ponude za Starlink Mini Kit komplet za satelitski Internet u kojem se dobiva znatno manja antena s ugrađenim Wi-Fi ruterom, koji troši manje energije za rad i ima ulaz za istosmjernu struju, što znači da ga možete puniti powerbankovima.

  Prema tim specifikacijama je jasno da SpaceX nudi kompaktni komplet za svoj satelitski Internet koji je prijenosan, stane vam u ruksak i jednostavan je za uporabu, a trebao bi vam omogućiti brzine prijenosa veće od 100 Mbps.

  slm0

  Sam komplet koji će se u početku nuditi samo postojećim korisnicima Starlinka, prodaje se po cijeni od 599 američkih dolara, a korisnici će ga morati spojiti s Mini Roam uslugom tvrtke koja će ih koštati dodatnih 30 dolara mjesečno.

  Za očekivati je da Starlink Mini neće biti dugo ograničen na Sjedinjene države, već će se uskoro proširiti globalno, a Elon Musk i ekipa očekuju da će mu cijena iznositi upola manje, mada to još ne komuniciraju u ponudi koju šalju korisnicima.


 • VIDEO: Space Cadet je komedija o tr...

  Amazonov Prime Video streaming servis 4. srpnja ove godine će početi prikazivati novu ljetnu šašavu komediju Space Cadet s Emmom Roberts u glavnoj ulozi.

  Film donosi humoristični pristup u NASA-in program obuke za astronaute i brutalnu selekciju kandidata, a u središtu priče je Tiffany Rex Simpson, partijanerka kojoj sve u životu baš i ne ide najbolje, koja je kao mala sanjala da će biti astronautkinja, no sve svoje prilike za to je prokockala.

  Uz pomoć svoje najbolje prijateljice Nadine, pokušava upasti u svemirski program NASA-e, pri čemu se poslužila teškim muljanjem u aplikaciji za prijavu, da bi na kraju dobila poziv da pristupi programu obuke.

  Ova tanka priča će poslužiti za obilje urnebesnih scena u kojima će Emma Roberts prolaziti svakakve muke na NASA-inoj obuci, nastojeći se uzdati samo u svoju odlučnost i pamet, kako bi nadmašila puno kvalificiranije kandidate.

  Hoće li Rex stići u svemir ili će se njezina krinka razotkriti saznat ćemo ubrzo u filmu čiji najavni trailer možete pogledati ovdje.


PDF Ispis E-mail

Dobrodošli na stranice BORG-a!

 

Borg d.o.o. pruža usluge iz područja integracije i implementacije informacijskih tehnologija. Naš stručni tim ima znanje i iskustvo koje jamči uspješnu implementaciju Vaših projekata, u sklopu kojih radimo:

 •  Procjenu postojećeg stanja IT sustava i poslovnih aplikacija.
 •  Analizu infrastrukturnih potreba.
 •  Planiranje i vođenje projekata.
 •  Dizajn i implementaciju mreže.
 •  Analizu performansi i podešavanje novog sustava.
Po uspješno završenoj implementaciji projekta korisnik se kontinuirano prati kroz jamstvene servisne usluge i kroz ugovorene razine podrške IT sustavu. Neovisno o veličini tvrtke i kompleksnosti Informacijskog sustava potrebno je slijediti standardne procedure, odnosno poštivati pravila struke. Samo takav pristup jamči korisniku mogućnost implementacije novih tehnologija, te zaštitu prethodnih investicija u opremu i znanje uposlenih.
 
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Stumbleupon Google Bookmarks RSS Feed 
RocketTheme Joomla Templates