IT Vijesti

VIDI RSS

 • Googleove slike u pretraživanjima ...

  Googleovi rezultati pretraživanja slika do sada nisu nudili previše podataka, jer su obično uključivali samo dimenzije fotografija u donjem lijevom uglu te naslov i URL izvorne stranice s koje dolaze.

  Počevši s krajem ovog tjedna, ti će rezultati postati nešto informativniji, pa ćete u donjem lijevom uglu svakog "thumbnaila" dobiti ikonicu koja će vam ponuditi neke dodatne detalje kada iznad nje stavite kursor miša. Na primjer, kada se na slici neke namirnice pojavi ikona noža i vilice, povlačenjem kursora na nju dobit ćete tekst "recept", pa ćete klikom na njega moći direktno skočiti na stranicu s receptom za pripremu te namirnice. Slično će funkcionirati i ikonica za neki proizvod, pa ćete klikom na nju direktno doći u dućan u kojem se prodaje, što bi vam u konačnici trebalo olakšati i ubrzati pretraživanja slika u potrazi za informacijom ili poveznicom koju trebate.

  Dimenzije fotki se više neće prikazivati na mjestu gdje su sada ikonice, ali ćete ih moći vidjeti kada kursor stavite iznad thumbnaila.

  Čini li vam se ovo kao nešto korisno možete nam reći u svojim komentarima na našoj Facebook stranici.


 • Novi detalji o čudnom magnetskom p...

  Novi podaci prikupljeni NASA-inim InSight landerom koji na crvenom planetu već boravi oko godinu dana, ukazuju da Marsovo magnetsko polje rapidno fluktuira. Insight je prvi rover na Marsu koji nosi magnetski senzor, što mu omogućuje mjerenje tih fluktuacija.

  Znanstvenici su analiziranjem podataka otkrili da je magnetsko polje 10 puta jače na mjestu slijetanje nego što su to predvidjeli sateliti, a podaci ukazuju da ono dolazi iz obližnjih izvora.

  Prije nekoliko milijardi godina, Mars je imao magnetsko polje slično Zemljinom, no ono je iz zasad nepoznatih razloga nestalo, što je dovelo do povećanja zračenja i otjecanja atmosfere u svemir. Novi podaci koje donosi InSight ukazuju da su na Marsu "ostaci" magnetskog polja koji dolaze vjerojatno od starijih stijena na dubinama od nekoliko metara pa sve do nekoliko kilometara ispod površine.

  Istraživanja također ukazuju i na utjecaj Sunca na Marsovo magnetsko polje. Sunce šalje nabijene čestice kroz Sunčev sustav kroz fenomen poznat kao solarni vjetar. Te čestice sa sobom nose interplanetarno magnetsko polje IMF koje može izazvati fluktuacije u lokalnom magnetskom polju kada "udari" u Marsovu atmosferu. 

  To se događa zato što Mars za razliku od Zemlje nema globalno magnetsko polje koje bi moglo djelovati kao tampon zona protiv sunčevih oluja.

  Pored toga InSight je prikupio i neke čudne podatke koji otkrivaju fluktuacije u magnetskom polju oko ponoći, koje su vjerojatno povezane s time kako se solarni vjetrovi i AMF kreću oko Marsa, inducirajući električni napon i magnetska polja na planetu.

  Cilj idućih istraživanja će biti ustanoviti točne mehanizme zbog kojih se ovo događa, analizom istovremeno prikupljenih podataka InSighta s površine i NASA MOVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) letjelice koja će istraživati atmosferu iznad istog područja.

  InSight misija se tako pokazuje uspješnom i za istraživanja magnetskog polja Marsa, nakon što je već odigrala veliku ulogu u detektiranju potresa, čime su dokazane seizmičke aktivnosti na crvenom planetu.


 • VIDEO: Negativci u filmovima ne smi...

  Hollywoodski redatelj Rian Johnson koji vam je najvjerojatnije najpoznatiji po filmu Star Wars: The Last Jedi, prošle godine je dobio velike pohvale od strane kritike za film Knives Out (Nož u leđa) koji mu je priskrbio i nominaciju za Golden Globe Award.

  Poznati mjesečni časopis o zabavi, popularnoj kulturi i modi Vanity Fair snimio je za svoj Youtube kanal intervju s njim, kako bi otkrio neke stvari o snimanju scena te misteriozne drame o ubojstvu i disfunkcionalnoj obitelji u kojoj glumi čitava plejada poznatih glumaca među kojima su najzvučnija imena  Daniel Craig, Chris Evans, Jamie Lee Curtis, Don Johnson i Christopher Plummer.

  U jednom dijelu razgovora (negdje oko 2:50) Johnson govori o sceni u kojoj glumica Jamie Lee Curtis u rukama drži iPhone te kaže da Apple dozvoljava da se u filmovima koriste njegovi telefoni, ali zabranjuje da se njima u scenama koriste negativci, kao što možete objašnjava u ovom videu.

  Također je rekao kako je to poznato svim redateljima u Hollywoodu, što znači da niti u jednom filmu nećete vidjeti nekog zločestog dečka kako razgovara na iPhone, jer Apple uvijek želi ostaviti dojam da njegove uređaje koriste samo dobrice. Možda zvuči malo bedasto, ali od ekipe iz Cupertina smo već čuli i čudnije stvari.


PDF Ispis E-mail

Dobrodošli na stranice BORG-a!

 

Borg d.o.o. pruža usluge iz područja integracije i implementacije informacijskih tehnologija. Naš stručni tim ima znanje i iskustvo koje jamči uspješnu implementaciju Vaših projekata, u sklopu kojih radimo:

 •  Procjenu postojećeg stanja IT sustava i poslovnih aplikacija.
 •  Analizu infrastrukturnih potreba.
 •  Planiranje i vođenje projekata.
 •  Dizajn i implementaciju mreže.
 •  Analizu performansi i podešavanje novog sustava.
Po uspješno završenoj implementaciji projekta korisnik se kontinuirano prati kroz jamstvene servisne usluge i kroz ugovorene razine podrške IT sustavu. Neovisno o veličini tvrtke i kompleksnosti Informacijskog sustava potrebno je slijediti standardne procedure, odnosno poštivati pravila struke. Samo takav pristup jamči korisniku mogućnost implementacije novih tehnologija, te zaštitu prethodnih investicija u opremu i znanje uposlenih.
 
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Stumbleupon Google Bookmarks RSS Feed 
RocketTheme Joomla Templates