IT Vijesti

VIDI RSS

 • FOI: Roboti, jednorozi i umjetna in...

  Jubilarni 10. TJEDAN KARIJERA u organizaciji Centra za podršku studentima i razvoj karijera Fakulteta organizacije i informatike održavati će se na FOI-u u Varaždinu, od ponedjeljka do petka, 18. do 22. listopada 2021. godine.

  Suočeni s glavnim pitanjima – kako povezati studente i poslodavce te kako studentima prenijeti konkretna znanja i pripremiti ih za nove izazove koji im slijede – u samim počecima na FOI-ju je organiziran Dan karijera, koji se, tijekom vremena, razvio u višednevni događaj koji pokriva tehnološke i poslovne teme, na FOI dovodi poznata imena alumnija i poslodavaca, a studentima omogućuje jedinstvenu priliku za prve karijerne korake.

  foi 2

  FOI već godinama razvija jedinstveni obrazovni pristup kroz povezivanje tehnoloških znanja i inovacija s poslovnim aspektima struke te razvija sinergijski odnos Fakulteta i poslodavaca. Ovogodišnji Tjedan karijera na FOI-ju ugošćuje gotovo 60 poslodavaca i studentima nudi preko 120 različitih aktivnosti! Kroz pet dana poslodavci će se predstaviti kroz sljedeće aktivnosti:

  • 4 panel diskusije na stručne teme
  • 27 radionica
  • 56 poslodavca na Karijernom španciru, odnosno mogućnosti za neformalno umrežavanje studenata s poslodavcima u razgovorima 1 na 1
  • 3 pozvana predavanja međunarodnih stručnjaka
  • 4 online pitcha
  • 16 predstavljanja tehnologija i projekata poslodavaca
  • 1 tech show

  Prateći tehnološke trendove, FOI je ovogodišnje otvorenje Tjedna karijera odlučio posvetiti nikad aktualnijoj temi umjetne inteligencije. U ponedjeljak, 18. listopada, s početkom u 10:00 uvodno predavanje na temu „People&Robots: what's next?“ održat će uspješni FOI alumni MATIJA KOPIĆ, suosnivač i direktor hrvatskog proizvođača autonomnih logističkih robota Gideon Brothers. Nedavno je tvrtka Gideon Brothers zaključila dokapitalizaciju serije A, vrijednu 31 milijun dolara, odnosno 25,4 milijuna eura, a sredstva su ciljano primijenjena za ubrzani razvoj, istraživanje i komercijalizaciju autonomnih mobilnih robota, kao i internacionalizaciju poslovanja.

  Nakon uvodnog predavanja, s početkom u 10:30 započet će panel diskusija „AI@foi.unizg.hr“ pod moderiranjem Jana Štedula (Mindsmiths), a na kojoj će, uz Matiju Kopića, sudjelovati i Dražen Oreščanin (Poslovna inteligencija), Hajdi Ćenan (airt; CroAI), Marko Velić (Photomath) i Tajana Šokec Šelimber (KAIZEN IT). Svim zainteresiranima bit će omogućeno praćenje uvodnog predavanja i panel rasprave putem prijenosa uživo.

  Istoga dana, od 12:00 do 15:00 u dvorištu Fakulteta zainteresirani će moći pogledati zabavnu stranu tehnologije poput 3D printera, dronova, igrica i optičkih naočala na FOI-jevom Tech showu

  Tjedan karijera omogućuje studentima svih godina i smjerova FOI-ja da iskoriste jedinstvenu priliku i povežu se s budućim poslodavcima već tijekom fakultetskih dana. Studenti ga prepoznaju kao idealno mjesto za dogovor oko obavljanja stručne prakse ili koriste za pronalazak studentskog zaposlenja, a poslodavci prepoznaju i potvrđuju njegovu vrijednost kontinuiranim dolascima.

  Kroz 5 dana studenti na raspolaganju imaju jedinstvenu priliku za usvajanje znanja iz prakse, pripremu za ulazak u poslovni svijet i jačanje vlastitih kompetencija kojima postaju konkurentniji i atraktivniji na tržištu rada.

  Više informacija o programu i aktivnostima Tjedna karijera dostupno je ovdje.


 • Dell: Nova rješenja za edge sustav...

  Uz enterprise poslovna rješenja na Dell Technologies Summit virtualnom događanju su predstavljeni Latitude 5430 Rugged i Latitude 7330 Rugged Extreme prijenosna računala koja su dizajnirana za upotrebu u izazovnom okolišu dok u isto vrijeme pružaju najveću razinu povezivosti i performansi. Latitude 5430 Rugged je prijenosno računalo s podrškom za 5G mrežu te predstavlja trenutno najlakši , ali u isto vrijeme najjači model 14-inčnong srednje-robusnog računala na tržištu. S druge strane, Latitude 7330 Rugged Extreme također donosi podršku za 5G za upotrebu u ekstremnim uvjetima kao najmanji 13-inčni potpuno-robusno prijenosno računalo na tržištu .

  Dell Latitude 5430

  Dodatno, korisnicima je na raspolaganju i Dell Technologies APEX Cloud Services with VMware Cloud platforma koja je najavljena na VMWorld događaju, a donosi sigurni i konzistentni način tvrtkama da prenesu poslovanje na višestruke cloud i edge sustave dok u isto vrijeme mogu efikasno upravljati resursima i previđenim troškovima. Dodatno, novi Dell EMC PowerEdge tower i rack serveri pomažu organizacijama u menadžmentu svih područja od kritičnih poslovnih procesa to virtualizacije edge lokacija.

  Novi portfelj_Dell

  Novi Dell EMC Edge Gateway služi za sigurno povezivanje višestrukih edge uređaja unutar OT i IT okruženja uz pomoć kvalitetnog uvida u sustav. Dell EMC Edge Gateway s podrškom za 5G mrežu ne koristi ventilaciju može izdržati industrijske uvjete rada na temperaturi između -15 i 60 °C. Uz korištenje devete generacije Intel Core procesora, Dell EMC Edge Gateway pruža podršku za pohranu i računalne mogućnosti za procesuiranje lokalnih podataka i analitičkih aplikacije, što je korisno za upravljanjem procesom procesuiranja i prikupljanja podataka.

  Osim toga, predstavljena je i Dell EMC platforma za streaming podataka (SDP) koja pruža poboljšanju optimizaciju GPU-a za streaming video sadržaja unutar okruženja nižih latencija i FPS-a za podršku Dell EMC VxRail i PowerEdge serverske analitike u stvarnom vremenu. Rezultat je mogućnost da tvrtke počnu s manjom jačinom sustava kojeg kasnije mogu lako prilagođavati s obzirom na IT potrebe.

  Tvrtka Dell

  Na događaju su predstavljeni Dell EMC VxRail satelitski čvorovi koji omogućavaju primjenu VxRail operativnog modela i efikasnosti na edge lokacijama. Sada vertikalni sustavi poput maloprodaje, proizvodnje te poslovanja na daljinu mogu početi koristiti VxRail tehnologiju za manju cijenu. Kao jedino HCI rješenje koje je izrađeno u suradnji s VMRare-om, VxRail satelitski čvor automatizira dnevne operacije, praćenje zdravlja sustava kao i cikluse rada bez potrebe za tehničkim i specijaliziranim resursima.

  Nadalje, predstavljen je i poseban Dell Technologies verificirani dizajn za proizvodnju Edge rješenja pomoću Litmusa za proizvodnju edge rješenja bez potrebe dodatnog programiranja. Time proizvođači mogu donijeti brze odluke za popravak, poboljšati proces proizvodnje te uštedjeti na troškovima pomoću analize podataka i centraliziranog sustava menadžmenta kojeg pokreće Litmus Industiral IoT edfe platforma. Izrađeno na Dell EMC VxRail PowerEdge serverima s mogućnosti korištenja VMware Edge Compute Stack tehnologije, ovo je drugo rješenje tvrtke Dell Technologies koje pruža efikasnost u kompleksnosti izrade edge sustava.


 • Senzor u uhu prati rizične COVID 1...

  Znanstvenici Tehničkog sveučilišta u Munchenu (TUM) razvili su sustav za udaljeno praćenje COVID-19 pacijenata kod kuće koji može otkriti rane faze pogoršanja zdravstvenog stanja kako bi se čim prije mogli uputiti u bolnicu na potrebno liječenje.

  Sustav koristi senzor u uhu za mjerenje i prijenos podataka u gotovo stvarnom vremenu liječnicima koji zatim procjenjuju kada je pacijentima potreban prijem u bolnicu.

  Kao što je to bilo slučaj na mnogim mjestima u svijetu, bolnice se mogu brzo napuniti pacijentima s COVID-19 kada se valovi infekcija prošire lokalnom zajednicom. Osim što pomažu onim pacijentima kojima je najpotrebnije akutno liječenje, liječnici pokušavaju čim prije uočiti pacijente s visokim rizikom od pogoršanja zdravstvenog stanja kako bi se mogli čim prije učinkovito liječiti u bolnicama. No, ponekad nije lako brzo identificirati te pacijente, pa su mnogi bolesni ljudi poslani kući, da bi se danima kasnije vratili u teškom stanju.

  Ovo novo istraživanje testiralo je sustav prema kojem su novootkriveni pacijenti s COVID-19 označeni visokim rizikom od teške bolesti poslani kući s uređajem dizajniranim za nadzor brojnih vitalnih znakova.

  Zdravstvene podatke koje je snimio uređaj daljinski je nadzirao tim zdravstvenih djelatnika, a pacijente su pozivali u bolnicu kada su vitalni znakovi ukazivali na pogoršanje njihovog stanja.

  Studija je koristila komercijalno dostupan senzor za uši koji je proizvela tvrtka Cosinuss. Senzor podsjeća na mali slušni aparat i sadrži senzorski element fotopletizmografije (PPG), osjetnik kontaktne temperature i mjerač ubrzanja (akcelerometar). Može mjeriti otkucaje srca, tjelesnu temperaturu, zasićenost krvi kisikom i ritam disanja.

  Schmidt_Georg

  Uređaj se povezuje s pametnim telefonom putem Bluetootha i šalje rezultate mjerenja vitalnih znakova svakih 15 minuta. Podaci se zatim prenose u telemedicinski centar što omogućuje stalni nadzor od strane liječničkog tima.

  Za studiju je angažirano oko 150 pacijenata čija je prosječna dob bila 60 godina, a svaki je sudionik imao barem jedno već postojeće stanje, uključujući dijabetes, pretilost ili kardiovaskularnu bolest.

  Tijekom istraživanja 20 pacijenata je označeno zbog pogoršanja vitalnih znakova i primljeno u bolnicu. Sedam od tih pacijenata završilo je na intenzivnoj njezi, a jedan je nažalost preminuo.

  Ne iznenađuje da su razine kisika u krvi bile ključni pokazatelj pogoršanja. Prosječno mjerenje kod pacijenata prije hospitalizacije bilo je 88 posto, dok je prosječno mjerenje kod pacijenata koji nisu hospitalizirani bilo 96 posto.

  "Prema našim saznanjima, ovo je prva studija u svijetu koja kontinuirano nadzire pacijente u kućnoj izolaciji na daljinu i potiče hitnu hospitalizaciju u slučaju kritičnog pogoršanja zdravlja", objašnjava profesor Georg Schmidt, voditelj Grupe za obradu biosignala u Klinikum rechts der Isar i istraživač koji je radio na studiji.

  Većina onih koji su sudjelovali u istraživanju reklo je da se sa sustavom praćenja osjeća sigurnije. Čak 90 posto tih pacijenata koji su na kraju hospitalizirani reklo je da ne bi došli u bolnicu u vrijeme kada su ih kontaktirali radi prijema. To sugerira da daljinski nadzor vitalnih znakova može prepoznati pogoršanje bolesti prije nego što netko bude svjestan svog stanja.

  Čitavu studiju objavljenu u časopisu Plos One možete pronaći na ovoj poveznici.


PDF Ispis E-mail

Dobrodošli na stranice BORG-a!

 

Borg d.o.o. pruža usluge iz područja integracije i implementacije informacijskih tehnologija. Naš stručni tim ima znanje i iskustvo koje jamči uspješnu implementaciju Vaših projekata, u sklopu kojih radimo:

 •  Procjenu postojećeg stanja IT sustava i poslovnih aplikacija.
 •  Analizu infrastrukturnih potreba.
 •  Planiranje i vođenje projekata.
 •  Dizajn i implementaciju mreže.
 •  Analizu performansi i podešavanje novog sustava.
Po uspješno završenoj implementaciji projekta korisnik se kontinuirano prati kroz jamstvene servisne usluge i kroz ugovorene razine podrške IT sustavu. Neovisno o veličini tvrtke i kompleksnosti Informacijskog sustava potrebno je slijediti standardne procedure, odnosno poštivati pravila struke. Samo takav pristup jamči korisniku mogućnost implementacije novih tehnologija, te zaštitu prethodnih investicija u opremu i znanje uposlenih.
 
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Stumbleupon Google Bookmarks RSS Feed 
RocketTheme Joomla Templates