IT Vijesti

VIDI RSS

 • VIDEO: Jet pack sa strojnicom koja ...

  Britanski inovator Richard Browning čija je tvrtka Gravity.co 2017. godine lansirala jet pack inspiriran Iron Manom, potražio je YouTubersku "uradi sam" zvijezdu Jamesa Brutona i zamolio ga da jet pack opremi strojnicom kojom se upravlja pokretima glave.

  Bruton, koji je i sam veliki fan Iron Mana odmah se bacio na posao i razvio sustav koji omogućuje upravljanje strojnicom pričvršćenom na rame bez uporabe ruku, kao što možete vidjeti u ovom videu.

  Dakako, zbog sigurnosnih razloga nisu na jet pack pričvrstili pravu strojnicu već air soft kopiju koja ispaljuje plastične kuglice, no bilo je važno dokazati da bi se Gravityev jet pack mogao koristiti i u vojne svrhe.

  Browning, koji je s Iron Man jet packom 2017. godine oborio Guinessov svjetski brzinski rekord za mlazna odijela letjevši 51,53 km/h, smjestio je čitav pogonski sustav na ruke korisnika, po čemu njegov sustav najviše podsjeća na Tonya Starka. Time je olakšao upravljanje, no ruke se više ne mogu koristiti za bilo kakve druge zadaće poput snimanja i pucanja, a kako svoj jet pack namjerava prodavati vojsci i policiji, želio je pokazati da svejedno može biti naoružan.

  Bruton mu je potom u šljem ugradio senzor koji detektira u kojem smjeru pilot gleda i prenosi komande mehaničkom sustavu za upravljanje strojnicom.

  Nekako nismo sigurni da bi vojnici voljeli na ramenu nositi strojnicu koja će im pucati iza uha, ali njih se ionako neće pitati  za mišljenje ako Browning sklopi kakav ugovor s vojnom komandom.


 • Unutar 30 godina pronalazimo vanzem...

  Švicarski astronom i profesor na Sveučilištu Cambridge Didier Queloz (52) nedavno je osvojio Nobelovu nagradu za fiziku. On i njegov kolega dr. Michel Mayor bili su prvi koji su 1995. godine otkrili jedan planet (51 Pegasi b) izvan Sunečvog sustava, a od tada je već otkrio na stotine novih egzoplaneta pa ga nazivaju "lovcem na planete".

  Pored toga, nakon otkrića prvog egzoplaneta, profesor Queloz je razvio Doplerovu tehniku koja je dovela do pronalaska više od 1900 novih potvrđenih planeta izvan Sunčevog sustava.

  51 Pegasi b

  Nakon osvajanja Nobela, u svojem govoru održanom u Science Media Centru u Londonu Queloz je izjavio: "Ne mogu vjerovati da smo mi jedini živi entiteti u svemiru. Jednostavno postoji previše planeta i previše zvijezda, a kemija je univerzalna. Kemija koja je dovela do nastanka života događa se posvuda. Život u svemiru ne znači da će mali zeleni ljudi doći k vama. Život je započeo puno prije nego što su životinje ispuzale na površinu Zemlje."

  Pored toga znanstvenik je uvjeren da će nam alieni biti poznati kroz 100 godina, kao i da je vrlo realno za očekivati da će unutar 30 godina znanstvenici razviti stroj koji će nam omogućiti detekciju vanzemaljskog života u dalekim zvjezdanim sustavima.

  Zanimljivo je da komitet za dodjelu Nobelovih nagrada nije mogao doći do njega i priopćiti mu da je osvojio prestižnu svjetsku nagradu za znanost, već su mu tu vijest dojavili njegovi kolege na jednom sastanku. "Prije 20 godina kada smo otkrili prvi egzoplanet pričalo se da bih mogao osvojiti Nobela, ali ništa se nije događalo pa već godinama nisam niti sanjao da bi se to moglo desiti. Stoga me je ovo jako iznenadilo i šokiralo", izjavio je profesor Queloz i rekao da će mu ovo biti veliki "boost" u daljem istraživanju.


 • Ja ne umirem već se transformiram ...

  Doktoru Peteru Scott-Morganu prije dvije godine je dijagnosticirana terminalna amiotrofična lateralna skleroza (ALS) s prognozom da neće živjeti duže od jedne do najviše dvije godine. 

  Ovaj englesko-američki robotičar i znanstvenik koji je radio s vodećim ekspertima i velikim korporacijama poput Intela i DXC Technology, zadao si je zadaću da se neće predati bolesti, već se transformirati u prvog pravog kiborga uz pomoć danas dostupnih tehnologija, kao i potpuno novih koje razvija uz pomoć kolega znanstvenika koji su članovi njegove zaklade.

  Scott Morgan 5

  Njegova želja je postati druga unaprijeđena inačica sebe pod nazivom Peter 2.0 i već zamjenjuje tjelesne funkcije strojevima. Električna invalidska je pretvorio uz egzoskelet koji mu omogućuje da sjedi, stoji i kreće se, glasnice je uklonio i zamijenio glas računalnim, hrani se kroz cijev koja je ugrađena direktno u želudac te ima ugrađeni kateter i vrećicu za kolostomiju, što znači da se u osnovi ne hrani niti bilo što izlučuje kao obično ljudsko biće.

  Scott Morgan 4

  U najnovijoj fazi transformacije dr. Scott-Morganu je napravljen računalni avatar upravljan umjetnom inteligencijom koji predstavlja njegovo lice s emotivnim izrazima i glasom prije ALS bolesti, kao što možete vidjeti u ovom videu.

  Pored toga znanstvenik je povezan s raznim strojevima kojima može upravljati pokretima očiju.   

  Scott Morgan 3

  Prije nego što je podvrgnut laringektomiji, operaciji potpunog uklanjanja grkljana, čime je u potpunosti izgubio svoj fizički glas, izjavio je kako to čini zbog rizika od punjenja pluća slinom, a na Twitteru je objavio post u kojem je napisao: Ovo je moj posljednji post kao Peter 1.0. Sutra ću u zamjenu za glas dobiti potencijalna desetljeća života i podvrći se posljednjoj medicinskoj proceduri za potpunu tranziciju u kiborga i to u mjesecu kojem sam prema statistikama trebao biti mrtav. Ja ne umirem. Ja se transformiram. Oh kako volim znanost".  

  Scott Morgan 2

  Sve vijesti o njegovoj transformaciji u kiborga možete pratiti u blogu na ovoj poveznici.


PDF Ispis E-mail

Dobrodošli na stranice BORG-a!

 

Borg d.o.o. pruža usluge iz područja integracije i implementacije informacijskih tehnologija. Naš stručni tim ima znanje i iskustvo koje jamči uspješnu implementaciju Vaših projekata, u sklopu kojih radimo:

 •  Procjenu postojećeg stanja IT sustava i poslovnih aplikacija.
 •  Analizu infrastrukturnih potreba.
 •  Planiranje i vođenje projekata.
 •  Dizajn i implementaciju mreže.
 •  Analizu performansi i podešavanje novog sustava.
Po uspješno završenoj implementaciji projekta korisnik se kontinuirano prati kroz jamstvene servisne usluge i kroz ugovorene razine podrške IT sustavu. Neovisno o veličini tvrtke i kompleksnosti Informacijskog sustava potrebno je slijediti standardne procedure, odnosno poštivati pravila struke. Samo takav pristup jamči korisniku mogućnost implementacije novih tehnologija, te zaštitu prethodnih investicija u opremu i znanje uposlenih.
 
Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Stumbleupon Google Bookmarks RSS Feed 
RocketTheme Joomla Templates